I morgen, lille julaften, er det tradisjonen tro klart for TV-programmet "Kvelden før kvelden" på NRK1. Juleribba som tilberedes og serveres kommer fra Valdres.

Avisa Valdres

Av: Ingri  Valen Egeland22/12/2012

 

Det skriver Matverkstaden i Valdres på sin Facebook-side.


Ribba som prisvinnende mesterkokk Tom Victor Gausdal skal tilberede for det norske folk lille julaften kommer fra fjellgris fra Lobygda. Grisene er det Knut Ødegaard som har odla fram.


- I morgen tidlig reiser sjelene til de sju siste fjellgrisene til grisehimmelen... Kjøttet derimot blir til festmat i julehøytiden, ble det skrevet på
 "Fjellgris i Valdres" sin Facebook-side 11. desember.

Fjellgrisen fra Valdres fikk nylig behørlig omtale i Aftenpostens matmagasin "Mat fra Norge".

- Grisen fra Valdres bærer tydelig preg av omgivelsens råhet og det harde klimaet den er modnet i. I karakteren er den litt tørr, men det gir samtidig en stor dybde i smaken, og den er meget behagelig i munnen. En førsteklasses råvare, uttalte den danske kokken Nikolaj Kirk her om fjellgrisen.

I bladet er det også skrevet om de lokale ølbryggerne Knut Sigbjørn Lien og Tor Einar Rogne i Valdres gardsbryggeri i en artikkel som du kan lese her.

 

NB: Fjellgris fra Valdres vil presisere at kjøttet Nikolaj Kirk uttaler seg om er skinke fra fjellgris, ikke ribbe! Fjellgrisribba er ikke tørr!