60 kvadratmeter måler det, og er 4 meter høyt. Likevel er det plass til hundrevis av gjester. Og de fleste skal være på hotellet i flere år. Trangt om plassen? Vi snakker selvsagt om verdens første skinkehotell!

 

Hvorfor lurer du kanskje på? Joda – det er fordi det er mange som ønsker å lage spekeskinker, men som rett og slett ikke har en egnet plass å henge skinkene på. Vi har lenge tenkt på dette, og i år setter vi opp spekehuset på stølen nær 1000 m.o.h, ikke langt fra grisene. Her kan de som ønsker sin egen spekeskinke få saltet og hengt opp skinkene sine. Og så sjekker skinkene ut når kunden vil ha dem – etter ett, to, tre eller flere år.

 

Årsaken til at det skal ligge så høyt til fjells er for å sikre god speking i tørr og kald luft. Ettersom vintrene er blitt varmere er det større sjansespill å henge skinkene nede i dalføret. Det samme ser vi på de tradisjonelle spekepølsene, som de senere år kan bli veldig arbeidsomme å produsere. I varmt og rått vær kan det bli oppblomstring av mugg før spekepølsene har tørket tilstrekkelig. Da må hver enkelt pølse vaskes og skrubbes ren dersom ikke pølsene skal bli ødelagt.

 

Noen speker i spesialbygde klimarom og henger skinker og spekemat i disse. Da er det full kontroll på fuktighet og temperatur. Vi vil likevel fortsette med speking i friluft fordi ren fjelluft og variasjon gjennom fire årstider er med å gi karakter til spekeproduktet. Hvert år vil ha sine særmerker som vil gi skinkene sin egen historie.

 

Oppdateringer følger fremover vår og sommer - men send oss gjerne melding dersom du er interessert i å reservere en plass på skinkehotellet, eller tips folk du tror er interessert :-)