paa_stoelen

SKINKEHOTELL

 

Hundreogtolv kvadratmeter måler det, og høyden er 6 meter. Likevel er det plass til flere tusen gjester. De fleste skal være på hotellet i flere år. Trangt om plassen? Vi snakker om Norges første skinkehotell!

 • familien
 • IDEEN

   

  Hvorfor lurer du kanskje på? Joda – det er fordi det er mange som ønsker å lage spekeskinker, men som rett og slett ikke har en egnet plass å henge skinkene på. Derfor har vi satt opp et spekehus på stølen vår, ikke langt fra fjellgrisene. Her kan de som ønsker sin egen spekeskinke av fjellgris få saltet og hengt opp skinkene sine. Og så sjekker skinkene ut når kunden vil ha dem – etter ett, to, tre eller fire år. Fjellgrisskinkene skal henge så høyt til fjells for å sikre god speking i tørr og kald luft. Ren fjelluft og variasjon gjennom fire årstider er med å gi karakter til spekeproduktet. Hvert år vil ha sine særmerker som vil gi skinkene sin egen historie.

 
 • PROSESSEN

   

  Ferske skinker fra fjellgris er et ypperlig råstoff for speking. Skinkene er ekstra store, fra 12-18 kilo. De er fint marmorert, og har et godt fettlag som gjør at skinka tåler lang speketid. Selve spekeprosessen starter med rundskjæring av skinkestykket, så knaing for å få ut alt blod, etterfulgt av salting og vakuumering. Saltmengden bestemmes av vekta på skinka (kontrollert salting). Skinkene legges så til modning i 3-6 mnd på kjølelager. Etter modningen tas skinkene ut av posen, børstes og tørkes og fraktes opp til skinkehotellet for tørking. Hele prosessen - fra salting til tørking - bør foregå over minst 15 måneder. Slik modnes skinkene langsomt, og utvikler best mulig smak.

 • garden
 
 • familien
 • BOOKING

   

  Når du booker plass på skinkehotellet, kan du selv velge hvor lenge skinka skal modnes og tørkes hos oss. Du kan velge hotellopphold i et, to, tre eller fire år. Oppholdet kan også forlenges underveis. Grunnprisen for et år med helpensjon er 2100 kr for selve skinka, og 300 kr i forpleining, totalt 2400 kr. Forlengelse av oppholdet koster 300 kr pr år. Ved booking er det ikke slik at skinka leveres om eksakt ett eller to år fra bestillingstidspunktet. Skinkene produseres høst og vinter, og er klare til utsjekk tidligst 15 måneder etterpå. Gjennom hele hotelloppholdet kan du følge med på hvordan gjestene tørker og modner over webkameraet HamCam (link kommer).