Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your comparison list.

En grisete "vandrerhistorie"

Avisa Valdres skriver om grisebufaringsstuntet. Les artikkelen på nett hvis du er abonnent, eller klikk på mer under her og les saken på vår side.

Førstkommende lørdag, altså den 11. oktober, så skal 300 fjellgriser i Valdres bli fulgt ned fra Breisetstølen på fjellet og til Hovrud. Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk har fått en del henvendelser fra folk som synes det høres artig ut å være med på den kanskje aller første grisevandringen i norgeshistorien. Søndag la de derfor ut en invitasjon på Facebook til å bli med. De lover bedagelig tempo, en opplevelse for folk i alle aldre.

-Siden har det tatt helt av. Historien er delt over 150 ganger. Og den er sett av 28.000 mennesker. Vi har helt mistet oversikten, det er utrolig moro, sier Ragnhild til avisa Valdres. Hun har gledet seg til å gå ned de syv kilometrene fra fjellet. De har planlagt vandringen nøye. Nå vet de ikke hvor mange som kommer til å være til stede for å se de 300 glade grisene gå de syv kilometrene ned fra Breiset klokken 10.

-Det er ikke så mange som har meldt seg på ennå, men det kan nok hende vi blir noen, smiler Ragnhild. Hun er overrasket over den voldsomme interessen. Samtidig er det ikke helt nytt at folk er opptatt av grisene hun og Knut forer opp.
-I år har det tatt av veldig, mediamessig. Vi opplever at stadig flere vil vite stadig mer, sier hun. I år har de 300 griser, like mange som i fjor. Men de ser at det kan bli aktuelt å øke produksjonen ti neste år.
-Vi får se hvordan salget går nå frem til jul, sier hun. Det er ike utenkelig at de øker antallet til 400 griser. Men det er begrenset hvor mange de kan få frem med dagens arealer og bemanning. Grisene må kunne flyttes rundt.

Kontaktannonse
-Vi har snakket en del om at vi bør få med oss flere i Valdres som kan tenke seg å drive med gris på vårt vis, sier Ragnhild. Det betyr å ta imot griser i fjellet i juni. Dette passer for noen som har en støl, gjerne en som gror ned eller annet areal som kan brukes til gris. Dyrene krever tilsyn hver dag, dette er ikke for hem som helst. Men er man på stølen uansett om sommeren, så kan gris være et fint og hyggelig tilskudd til driften, mener hun.

Treffer folks hjerter
På spørsmål om hvorfor fjellgris er blitt så populært på nett, så tror Ragnhild det handler om både matglede og om dyrevelferd. Mange er blitt kjent med fjellgrisen gjennom restauranter og arrangementer. mange har kjøpt kjøttet selv, og mange bare liker ideen om griser som får løpe glade omkring på fjellet. Kontrasten til hvordan vi har sett industrigriser kan ha det andre steder i verden er enorm, sier hun.

Grisebilen
I fjor solgte Knut og Ragnhild kassevis med kjøtt på Rakfiskfestivalen. Med avtale om levering hjem til kjøperne. Deretter fikk Knut seg laaaange runder rundt om i landet i frysebil. Kasse på kasse ble levert til folk fra langt i sør til langt i nord. Fler dager i uken satt han bak rattet. Og folk elsket å få gourmetkjøtt levert på døren av selveste griserøkteren. I år har ekteparet planer om å kjøre samme opplegg. Knut er klar for å ta rattet fatt etter rakfisken. Bedre enn Posten, og med en helt annen direkte kontakt.