Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your comparison list.

Stølsvidda blir hotelleier!

60 kvadratmeter måler det, og er 4 meter høyt. Likevel er det plass til hundrevis av gjester. Og de fleste skal være på hotellet i flere år. Trangt om plassen? Vi snakker selvsagt om verdens første skinkehotell!

 

Hvorfor lurer du kanskje på? Joda – det er fordi det er mange som ønsker å lage spekeskinker, men som rett og slett ikke har en egnet plass å henge skinkene på. Vi har lenge tenkt på dette, og i år setter vi opp spekehuset på stølen nær 1000 m.o.h, ikke langt fra grisene. Her kan de som ønsker sin egen spekeskinke få saltet og hengt opp skinkene sine. Og så sjekker skinkene ut når kunden vil ha dem – etter ett, to, tre eller flere år.

 

Årsaken til at det skal ligge så høyt til fjells er for å sikre god speking i tørr og kald luft. Ettersom vintrene er blitt varmere er det større sjansespill å henge skinkene nede i dalføret. Det samme ser vi på de tradisjonelle spekepølsene, som de senere år kan bli veldig arbeidsomme å produsere. I varmt og rått vær kan det bli oppblomstring av mugg før spekepølsene har tørket tilstrekkelig. Da må hver enkelt pølse vaskes og skrubbes ren dersom ikke pølsene skal bli ødelagt.

 

Noen speker i spesialbygde klimarom og henger skinker og spekemat i disse. Da er det full kontroll på fuktighet og temperatur. Vi vil likevel fortsette med speking i friluft fordi ren fjelluft og variasjon gjennom fire årstider er med å gi karakter til spekeproduktet. Hvert år vil ha sine særmerker som vil gi skinkene sin egen historie.

 

Oppdateringer følger fremover vår og sommer - men send oss gjerne melding dersom du er interessert i å reservere en plass på skinkehotellet, eller tips folk du tror er interessert :-)

Gryntelyder på lufta

Norgesglasset på NRK P1 hadde et innslag om grisebufaringa vår (15.10.15). Hør fjellgrisens grynt på Dyrenytt her

En bustete vandring

NRK var med på bufaringa der vi førte 400 fjellgris ned fra fjellet. Les artikkelen her

Norges luftigste ribbe

Finansavisen har besøkt fjellgrisen og skrev en artikkel i utgaven som kom ut 4. august.

Vi har ikke fått tilsendt artikkelen så vi får ikke publisert den her, men grisebonden og grisen er iallefall avbildet og litt av teksten er lesbar på bildet.

Ministerbesøk

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har vært på rundtur i Gudbrandsdal og Valdres og tok turen opp til Breiset for å hilse på fjellgrisene tirsdag 2. september. Besøket ble omtalt i Oppland Arbeiderblad og reportasjen kan leses her.

Inviterer til grisetur i Valdres

Nationen har også fått med seg at vi skal gå grisen ned fra fjellet. Les hva de skriver her. 

En grisete "vandrerhistorie"

Avisa Valdres skriver om grisebufaringsstuntet. Les artikkelen på nett hvis du er abonnent, eller klikk på mer under her og les saken på vår side.

Les mer

Naturens verden - i fjellgrisens rike

Vi fikk besøk av NRK P1's reporter Tove Fugelsnes i begynnelsen av august, hun laget et innslag om fjellgrisen til programmet Naturens verden. Fjellgrisen var på radio søndag 24. august, og innslaget kan høres her.

Fjellgris på TV2

Fjellgris fra Valdres fikk besøk av Arne Hjeltnes og Heine Totland på tampen av fjellbeitesesongen i høst.

Les mer

NHO-årsmiddag med fakler og fjellgris

Noen av fjellgrisene endte opp på tallerknene til deltakerne på NHOs årsmiddag i januar.

Les mer
Bruk synkende rekkefølge
Vare 1 til 10 av totalt 17