Litt Om

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your comparison list.

VANLIGE SPØRSMÅLHVA ER SPESIELT MED FJELLGRIS FRA VALDRES? 

Viktige stikkord er utegris på fjellet, dyrevelferd, norskprodusert fôr og unik smak. Fjellgris fra Valdres er tildelt merket Spesialitet - Unik smak. Spesialitet-merket deles ut av stiftelsen Matmerk ,som forvalter dette og andre kjente merker som Nyt Norge og Beskyttede Betegnelser

Spesialitet-merket viser vei til unike smaksopplevelser og synliggjør de beste produktene innen lokalmat. Produktene må oppfylle fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift, og vurderes av en uavhengig fagjury.

Fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse, smaker på alle produktene og sammenlikner dem med andre produkter innen samme kategori. Da Fjellgris fra Valdres ble vurdert, ble vårt kjøtt sammenliknet med "vanlig" svinekjøtt fra butikken. Fagjuryen konkluderte med at kjøttet fra fjellgrisen hadde topp kvalitet og var saftig med nydelig smak. Og tildelte Spesialitet-merket til HELE grisen! Dette vil si at alle stykningsdelene på grisen, fra hode til ribbe til indrefilet og labber; alle delene fra halen til trynet er en ekte Spesialitet.

Les mer om tildelingen av merket på Matmerk sine sider.HVA OG HVOR ER STØLSVIDDA?

Stølsvidda er et område på 117 000 daa som ligger i Svenes og Ulnes sameiger i Nord-Aurdal kommune. Området er et stort platå som strekker seg mellom Tisleidalen og Vaset i Valdres mot Hemsedal og Gol i Buskerud.

Navnet ”Stølsvidda” er ikke opprinnelig, men funnet opp av Nordisk Ministerråd. I 1986 valgte nemlig Ministerrådet ut dette store arealet i Svenes og Ulnes sameiger som ett av tretten særlig interessant områder innenfor prosjektet "Biotopvern i Norden". Det rike fuglelivet på "vidda" var kanskje den viktigste årsaken til at Ministerrådet rettet sine øyne mot akkurat dette fjellplatået i Valdres. På Stølsvidda fins nærmere 80 hekkende fuglearter. 

Stølsvidda er et kulturlandskap preget av århundrer med støling. Her er det mange stølslag; Breiset, Gauklia, Hermanstølen, Fløten, Feten, Furuset, Tyrisholt, Langestølen, Revulen, Nøsen, Valtjern og Brattåsen for å neven noen. Fram til 1950 var Stølsvidda det største sammenhengende området i Norge med aktiv stølsdrift, med Fløten som Norges største stølslag. Fortsatt er det støling i mange av stølslagene, og enkelte støler har servering og aktiviteter for turister sommerstid.ER FJELLGRISEN ØKOLOGISK?

Nei. Og det ligger en tanke bak det. Det er ikke fordi vi ikke er enige i prinsippene bak økologisk produksjon, men fordi vi driver kretsløpsjordbruk og ønsker at det fjellgrisen spiser skal være mest mulig kortreist. Fôret er derfor viktigste årsaken til at vi har valgt å ikke ha økologisk produksjon. Økologisk dyrking av kornslag og andre fôrråvarer til dyrefôr er arealkrevende, i alle fall i Norge. Norskprodusert, økologisk kraftfôr er enda ikke å få tak i, og økologisk grisefôr består for det meste av importerte ingredienser fra bla. Thailand, Malaysia, Usbekistan, Kasakhstan, Ukraina og Tadsjikistan. Feks er soyaen i økologisk grisefôr produsert i Kina. Vi ønsker å produsere mat på norske ressurser og ha bedre sporbarhet på det grisen vår spiser. Samtidig ønsker vi å bruke et grisefôr som er lagd spesielt for vår driftsform - frilandsgris på fjellet. Fjellgrisfôret består av 70 % bygg som er dyrket i Norge, og resten er hvete, havre, rug, erter, poteter, raps og åkerbønner som også er produsert i Norge. Det er helt fritt for soya. Sporbarheten er også godt ivaretatt. Hvis vi ringer vår kraftfôrleverandør (Strand Unikorn på Moelv) vil vi få vite hvem som har produsert åkerbønnene osv. I tillegg til grisefôret spiser fjellgrisen alt den kommer over på beite av gress, vier, einer og andre planter. Vi fôrer også med kokte poteter og mask fra ølbrygginga hos Små Vesen Bryggeri i Aurdal. Gressbeitene grisen går på hos oss sprøytes ikke, og vi bruker heller ikke sprøytemiddel i potetproduksjonen. 

Dyrevelferdsmessig driver vi over kravet til økologisk produksjon. Økologisk svinekjøtt kommer ikke nødvendigvis fra frilandsgris. Det økologiske regelverket stiller kun krav om at grisene skal ha tilgang til betongveranda med strø, det er ikke krav om at de skal få rote i jorda (ref. Dyrevernalliansen). Grisene våre er ute hele sesongen (mai/juni til september/desember). Ute har de har rikelig med boltreplass, minst 200 m2 pr gris. Vi har ikke noe "ordentlig" grisehus. Vi bygger langhus av trevirke og bruker plater/presenning til tak. Hvis høsten blir kald setter vi inn halmballer som vegger, det isolerer godt. Grisene kan gå inn og ut som de vil. De sover på halm inne i husene sine. Om natta velger de som regel å sove inne, men legger seg like godt under en busk på en varm sommerdag. Se gjerne bilder av hyttene på fjellgrisen sin Facebook-side.

I sum: smågrisene vi kjøper inn kommer fra konvensjonell (ikke økologisk) produksjon, og vi fôrer ikke med økofôr. Vi prøver i stedet å lage vårt eget konsept som sikrer god dyrevelferd, mest mulig tilpasset og kortreist diett for vår gris, og dermed optimal kjøttkvalitet.

Du kan lese mer om forskjellen mellom konvensjonell (vanlig) produksjon og økologisk produksjon av gris her (Dyrevernalliansen).

Våre lam er heller ikke økologiske. Her er det andre årsaker som er mer tungtveiende enn fôret, siden sauen er en drøvtygger som for det meste spiser gress og ikke trenger så mye kraftfôr som grisen. Det viktigste for oss er at melkeerstatning til lam ikke tillates i økologisk produksjon. Det er ikke til å unngå at det blir noen morløse lam, som jo blir til kopplam, og disse må fores med melk. Mange lam tåler ikke kumelk, og da blir det i praksis vanskelig, og en utfordring å sikre god dyrevelferd. Den andre årsaken er at behandling av syke søyer og lam helst bør foregå ved hjelp av homøopatiske legemidler i økologisk produksjon. Dette kan jo være til hjelp for mennesker, men til dyr som ikke kan velge behandlingsmiddel selv vil vi bruke veterinærmedisin som har dokumentert effekt.

Les mer om forskjellen mellom mellom konvensjonell (vanlig) produksjon og økologisk produksjon av sau her (Dyrevernalliansen) og her (Animalia). 

Vil du lese mer om hva kraftfôr er og om forskjellen mellom konvensjonelt og økologisk kraftfôr kan vi anbefale denne artikkelen fra Bioforsk Økologisk


 

HVOR FOREGÅR SLAKTING OG DELING?

Fjellgris slaktes i år av Fatland Oslo. Lammene slaktes av Nortura Gol. Reinen slaktes på Filefjell Reinlag sitt mobilslakteri i Tisleidalen.

Alt slakt deler, pakker og merker vi selv på vårt nye produksjonanlegg Valdres Matverkstad på Fagernes. Her lager vi også pølser, pålegg, bacon, medisterfarse og spekemat. Spekeproduktene henger vi til tørking på skinkehotellet vårt på Breisetstølen. 


 

HVORDAN STYKKER DERE OPP SLAKT?

Se delingsskjema for fjellgris nederst her, og for stølslam og rein på produktsidene i nettbutikken.

Fjellgris kan du få både udelt (kun delt i to) eller findelt. Velg delingsalternativ i nettbutikken. Velger du findeling kommer fjellgrisen i skinke/lår (surret skinkesteik), side (ribbe og sideflesk/buklist), rygg/kam (halvparten skjært til koteletter og halvparten til kamsteik), nakke (halvparten skjært til koteletter og halvparten til nakkesteik), bog (surret bogsteik), knoker, labber og hode. Avskjær og kraftbein kan legges ved om du ønsker det. 

Stølslam leveres enten udelt (kun delt i to) eller findelt. Ved findeling deles og stykkes lammet i lår (helt), side (hel), sadel (koteletter), bog (skiver) og bryst/nakke (fårikålkjøtt). Du kan velge hvilket delingsalternativ du vil ha i nettbutikken.

Rein leverer vi kun findelt. Reinskalven deles og stykkes i lår (flatbiff, rundbiff, steik), side (slagside, ribbe), sadel (ytre- og indrefilet), bog (steik), bryst/nakke (kjøttdeig) og skank. 

Hvis du har egne ønsker for deling av fjellgris og stølslam så kan du skrive de inn i kommentarfeltet nederst i produktbeskrivelsen før du legger slaktet i handlekurven. Vi skal strekke oss så langt vi kan for å stykke slaktet slik du vil ha det. 

NB! Alle stykningsdeler kommer ferdig vakuumert og merket, slik at du enkelt skal se hvilke deler det er, og deretter kan putte dem rett i fryseren.

oppstykking_av_gris


 

HVORDAN HÅNDTERER DERE KJØLEVARER OG FRYSEVARER?

Vi har egne kjøle/frysebiler for utkjøring av kjøtt. Både ferskt kjøtt (hele og halve slakt) og frossent kjøtt (kasser med stykningsdeler) distribueres fortrinnsvis med egne biler. For transport til Nord-Norge og andre områder vi ikke kjører selv, bruker vi Bring. 

Alle stykningsdeler som sendes i kasser fryses inn samme dag som de skjæres. Ved transport over flere dager (Bring) pakker vi stykningsdelene i kasser som holder produktene frosne under transport. De største kassene er flykasser, rene isoporkasser, som er mye brukt mye for å eksportere kjølevarer. En godt utprøvd løsning. De minste kassene består av en sammenleggbar isoporkassa med en pappkartong utenpå som holder kassa sammen. Vår erfaring er at frysevarer holder seg godt under frysepunktet i minst tre dager i både de store og de små kassene. 

For kasser: Hvis du mottar frossent kjøtt så kan det puttes rett i fryseren, eller tines og brukes med en gang. Fra innfrysning er holdbarheten fra 270 dager til 360 dager avhengig av stykningsdel (varierende fettinnhold). Holdbarhetsdato for frysevarene står angitt på etiketten på de enkelte stykningsdelene i kassa. Etter opptining bør varene brukes innen 14 dager dersom ikke annet er angitt. Bearbeidede produkter som kjøttdeig og medisterdeig bør brukes med en gang. 

Mottar du ferskt kjøtt eller ferske pølser, har disse en holdbarhet på 14 dager. Frys inn det du ikke skal spise med en gang, så forlenger du holdbarheten på produktene dine. MÅ JEG OPPRETTE KONTO I NETTBUTIKKEN FOR Å HANDLE HER?

Nei, men for at vi skal kunne planlegge din leverering og du kan følge med på bestillingen din fra pakking til sending er det en klar fordel.

Når du har lagt alle varene du ønsker deg i handlekurven og klikker på "Gå til kassen" får du opp to valg: betale som gjest eller opprette konto. Når du har klikket deg gjennom alle punktene for å få betalt varene i handlekurven og trykker på send bestilling, blir en bekreftelse på bestillingen sendt til din epostadresse. Hvis du velger å betale som gjest heller enn å opprette konto får du ikke noe mer informasjon om bestillingen din enn denne ordrebekreftelsen fram til varene er levert. Gjennom å registrere deg som kunde i nettbutikken vår kan du følge din ordre (ordrestatus; ordre mottatt, under behandling, varene er pakket og lastet på bil for utkjøring osv) og gjøre endringer i bestillingen din fram til varene er pakket. 

Ta kontakt dersom det oppstår tekniske problemer som gjør at du ikke får bestilt/betalt varer i nettbutikken. Det er selvsagt helt greit å bestille varer av oss pr telefon eller epost også!


 

TILBYR DERE BETALING MED FAKTURA?

Ja, det gjør vi. Når du har lagt alle varer i handlekurven og skal gjennomføre et kjøp, kryss av på "forhåndsbetaling faktura" når du kommer til betalingsinformasjon. Da sender vi deg en faktura på epost. Epostadressa di oppgir du innledningsvis når du skal gjennomføre et kjøp; når du registrerer deg som kunde i nettbutikken. Fakturaen du mottar på epost må betales før vi leverer varene. 

Det koster ikke noe ekstra å velge å betale med faktura istedet for med Visa/Mastercard eller Paypal, som er de andre betalingsalternativene.
 LEVERING

 


 

HVORDAN KAN JEG FÅ VARENE JEG BESTILLER HER?

Når du skal betale varene du har lagt i handlekurven, kommer det opp et punkt som heter "Ønsker levering uke" under Leveringsmetode. Ved å velge en uke her, kan vi planlegge din levering. Vi gjør vårt beste for å levere den uken du har ønsket deg, men gjør oppmerksom på at det kan bli endringer pga. forhold hos oss, kjøttskjæreren og/eller transportselskapet. Når det nærmer seg uka du ønsket å få levert varene tar vi kontakt pr telefon, sms eller epost for å varsle om at varene er på vei, og undersøke om det passer for deg å ta imot varene. Vanligvis sender vi ut en felles sms dagen før levering, der vi ber om tilbakemelding i tilfelle du IKKE kan ta imot varene den aktuelle dagen. 

Hel/halv gris kjører vi vanligvis hjem til deg med kjøle/frysebil. Kasser leverer vi fortrinnsvis selv eller med inneid hjelp fra et lokalt transportselskap, her har vi også kjøle/frysetransport. Så langt vi kan kjører vi ut varene selv. Til Nordland, Troms og Finnmark har vi foreløpig ikke andre alternativ enn Posten/Bring. 

Vi kjører til Vestlandet, Sørlandet og Trøndelag en til to ganger i løpet av høsten, og til Østlandet ukentlig. Hvilke uker distriktsrutene kjøres annonseres på Facebook og i nyhetsbrev. For deg som bor i distriktene anbefaler vi å velge levering i den/de ukene vi kjører i ditt fylke. Ønsker du levering utenom disse ukene kan vi sende varene dine med Bring, men har blandet erfaring med postgangen. Vi ser at det er endel utfordringer med å få kjøttet fram raskt nok. Hvis det er lange avstander fra deg til nærmeste tettsted kan det fort ta tre til fem virkedager fra kassene sendes fra oss til de er framme hos deg. Du kan derfor oppleve å få tinte varer ved levering, i verste fall ødelagte varer. Levering med Bring blir derfor på ditt ansvar, vi erstatter ikke ødelagt innhold på grunn av sen postgang.

Praktisk info om transport med Posten/Bring: Når kassa di er lastet på bil for utkjøring får du en beskjed på sms og epost fra Bring med sporingsinformasjon slik at du kan følge med på når kassa kommer til deg. Det er ditt ansvar å ta imot kassa hjemme eller evt. hente den ut på Postkontoret. Når vi sender hel/halv gris med Bring, påløper det fraktkostnader i tillegg. 

Noen kunder ønsker å hente kjøttet sitt selv hos oss. Vi har ikke noe utsalg hjemme på gården, men kan levere ut varer fra produksjonslokalet vårt på Fagernes (NB! fra 9. desember). Det ligger i Bygdinvegen 110, innkjøring ved Maxbo, i samme lokale som Rå Tradisjonsverksted. I desember vil det være mulig å hente varer hver fredag fra kl 15-18, og hver søndag fra kl 14-17. Skriv i kommentarfeltet dersom du heller vil hente varene selv enn å få de tilsendt og når du vil hente dem.

 

BETALINGSVILKÅR

 


 

Betaling av kasser foregår i nettbutikk. Erfaringsmessig sparer dette mye tid ved utkjøring av kassene, og det gjør det mulig å levere kassa selv om du ikke skulle være hjemme. Vi kan da sette den igjen på en avtalt plass hjemme hos deg, eller andre kan ta imot kassa for deg, for eksempel naboen. Når vi bruker Bring til å sende kassa vil de levere den inn på Postkontoret hvis du ikke er hjemme. Frakt er inkludert i kasseprisen.

Betaling av stykningsdeler foregår også i nettbutikk. Hvis du bestiller for mer enn 1200 kr leverer vi fraktfritt. For bestillinger under kr 1200 kommer frakttillegg på 250 kr.

For hele/halve slakt betales en forhåndssum i nettbutikken ved bestilling, og resten ved levering. Dette fordi vi ikke vet eksakt vekt på slaktet før du får det på døra. Ved levering har vi med kortterminal, men kan også ta imot restbeløpet i kontanter. Hvis ønskelig kan vi også sende faktura på epost.

Angrerett: du har 14 dagers angrerett fra bestilling/betaling i nettbutikk. Ta kontakt på epost dersom du ønsker å avbestille eller endre din bestilling.